tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Sos ravigote

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos ravigote najlepiej smakuje z białym mięsem i rybami

Sos ravigote

Składniki:

Sos ravigote

 

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wywaru mięsnego
  • 2 łyzki octu estragonowego
  • 2 łyzki białego wina
  • 1 mała cebula
  • 1 łyzka posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos ravigote
Z masła i mąki przygotować białą zasmażkę i rozprowadzić ją stopniowo, mieszając , wywarem , gotować na stałym ogniu, aż sos zgęstnieje. w drugim rondelku zmieszać ocet, wino i startą cebulę, zagotować. Domieszać do przygotowanego sosu, krótko zagotować, przyprawić solą i pieprzem i domieszać szczypiorek.