kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Sos rozmarynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wspaniały dodatek do mięs-szczególnie tych z dodatkiem czosnku.

Sos rozmarynowy

Składniki:

Sos rozmarynowy

 

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150ml rosołu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki rozmarynu suszonego

Sposób przygotowania:

Sos rozmarynowy
Gotujemy śmietankę,wlewamy do niej 100ml rosołu,zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy jeszcze 10 minut.Nie wolno przypalić!Robimy zasmażkę z mąki i masła i wlewamy ją do śmietanki.Gotujemy i doprawiamy sola i pieprzem.Odstawiamy z ognia i mieszamy jednocześnie wlewając żółtka.+++Wino gotujemy z reszta rosołu.Wlewamy wino do sosu i znów gotujemy całość.Pod sam koniec wlewamy sok z cytryny i wsypujemy rozmaryn.Zdejmujemy z ognia i mieszamy dokładnie.Smacznego!!!