Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Sos rozmarynowy Edyty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Idealny do bialych mięs...

Sos rozmarynowy Edyty

Składniki:

Sos rozmarynowy Edyty

 

  • 3/4 szklanki śmietanki
  • 150 ml rosolu ( może być instant)
  • 2 żóltka
  • 1 lyżka masla
  • 1 lyżka mąki
  • 100 ml bialego wytrawnego wina
  • 1 lyżka soku z cytryny
  • 2 lyżki rozmarynu (może być suszony)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos rozmarynowy Edyty
Śmietankę zagotować, dodać 100 ml rosolu i jeszcze gotować 5-10 minut na wolnym ogniu, uważając aby nie przypalić. W osobnym garnku przygotować bialą zasmażkę z masla i mąki, a następnie wlać ją do śmietanki gotującej się z bulionem, dokladnie rozprowadzić. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Po zestawieniu z ognia dodać żóltko. Biale wino zagotować z 50 ml rosolu i dodać do przygotowanego sosu i jeszcze raz zagotować dodając pod koniec sok z cytryny i rozmaryn....