Sos staropolski z grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny sos do potraw mięsa, gołąbków

Sos staropolski z grzybów

Składniki:

Sos staropolski z grzybów

 

Sposób przygotowania:

Sos staropolski z grzybów
Grzyby bardzo drobno szatkujemy(suszone trzeba wcześniej ugotować) , cebulę drobno siekamy. Na maśle podsmażamy cebulę gdy się zeszkli dodajemy grzyby naczynie przykrywamy stawiamy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec duszenia gdy wyparuje większość sosu podsypujemy grzyby mąką zasmażamy aż straci smak surowizny, podlewamy rosołem i zagotowujemy. Dodajemy przyprawy w umiarkowanych ilościach tuż przed podaniem dodajemy do sosu lekko spienioną śmietanę - już nie podgrzewamy.

Tagi:

grzyby