Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos tatarski ,, dziubany,,

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czemu ,, dziubany " - a bo to tylko moja Mama ma cierpliwość do krojenia grzybów i korniszonów w tak drobną kosteczkę . Sos jest pyszny.

Sos tatarski ,, dziubany,,  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos tatarski ,, dziubany,,

 

  • 1 słoiczek gęstego majonezu ( 400 mll )
  • 1 duża kwaśna śmietana 18 % ( 400 mll )
  • słoik 400 mll marynowanych podgrzybków ( maślaków , prawdziwków )
  • słoik 400 mll korniszonów
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

 

Sposób przygotowania:

Sos tatarski ,, dziubany,,
Wymieszać majonez , śmietanę i musztardę . Odcedzić z zalewy grzybki ( można lekko przepłukać na sicie jeśli zalewa jest śluzowata ) . Odcedzić korniszony . Pokroić w bardzo drobną kosteczkę grzyby i korniszony . Powinno ich być po pokrojeniu objętościowo prawie pełny pojemniczek po dużej śmietanie .Dołożyć do majonezu ze śmietaną . Dobrze wymieszać . Doprawić cukrem , pieprzem .Podaję do mięs i wędlin na zimno , a przede wszystkim do pasztetu .
Sos tatarski ,, dziubany,,
Poustawiać składniki a praca będzie szła migiem .
Sos tatarski ,, dziubany,,
Wymieszać majonez , śmietanę , musztardę - można lekko doprawić cukrem i pieprzem
Sos tatarski ,, dziubany,,
Odcedzić z zalewy grzyby i korniszony - pokroić w drobniutką kostkę
Sos tatarski ,, dziubany,,
Wymieszać wszystkie składniki - doprawić do smaku .