Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kurczak w sosie tatarskim z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli planujesz obiad z wykorzystaniem mięsa z kurczaka, mam świetny przepis. Danie to przygotujesz bez żadnego wysiłku, pełne smaków i aromatów, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia.

Kurczak w sosie tatarskim z pieczarkami

Składniki:

Kurczak w sosie tatarskim z pieczarkami

 

  • Składniki na sos tatarski:
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 100 g pieczarek konserwowych
  • 150 g majonezu
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki cukru
  • Składniki pozostałe:
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • Olej do smażenia
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie tatarskim z pieczarkami

Sposób przygotowania sosu:

Kurczak w sosie tatarskim z pieczarkami

1. Ogórki, pieczarki blenduję blenderem, nadal blendując, dodaję majonez, śmietanę, sól, pieprz, cukier.
Sposób przygotowania dania:

1. Mięso kroję w cienkie plastry, doprawiam lekko solą. Następnie mięso układam warstwami na przemian z sosem w naczyniu żaroodpornym, zaczynając od sosu. (½ szklanki sosu zostawiam na później). Mięso z sosem piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

II

Kurczak w sosie tatarskim z pieczarkami

2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone w pół plasterki pieczarki. Smażę około 10 minut i doprawiam pieprzem oraz solą. Grzyby po usmażeniu przekładam do naczynia i łączę z pozostałym sosem tatarskim.

3. Mięso po upieczeniu przekładam do innego naczynia, płynny sos od pieczenia wylewam.
4. Na mięsie układam pieczarki z sosem tatarskim.

III

5. Danie gotowe, podaję z upieczonym ziemniakami lub makaronem.
6. Smacznego.