Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Sos tatarski według Ankhi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pikantny sos który nabiera mocy po paru godzinach w chłodzie

Sos tatarski według Ankhi

Składniki:

Sos tatarski według Ankhi

 

  • 4 jędrne ogórki konserwowe
  • garść grzybków marynowanych
  • łyżka gładkiej musztardy
  • łyżeczka chrzanu
  • średnia cebula
  • mały gęsty jogurt
  • 2-3 kopiaste łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • ew ugotowane jajko

 

 

Sposób przygotowania:

Sos tatarski według Ankhi
Sos tatarski zrobiony w domu wydaje mi się jakościowo o wiele lepszy od sklepowych "wynalazków". Wykonanie tego sosu jest bardzo proste. Ogórki, cebulkę i grzyby należy pokroić w drobną kosteczkę. Zwłaszcza krojenie grzybów jest nieco irytujące ponieważ lubią uciekać spod noża. Gdy już to zrobimy dodajemy pozostałe składniki i przyprawiamy do smaku. Ja lubię sos nieco odchudzony z dużą ilością jogurtu i koniecznie z chrzanem bo przyjemnie zaostrza smak. Gotowy sos przelewam do słoika, wstawiam do lodówki na kilka godzin tak by wszystko ładnie się "przegryzło"

Tagi:

jajko jajka