szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

sos tatarski z korniszonami i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos tatarski z dodatkiem śliwek dodaje mu inny,wyszukany smak

sos tatarski z korniszonami i śliwkami

Składniki:

sos tatarski z korniszonami i śliwkami

 

  • 5 jajek
  • 4 marynowane śliwki
  • 4 korniszony
  • 3 łyżki musztarda
  • 3 łyżki szczypiorku siekanego
  • 3/4 szklanki oliwy
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

sos tatarski z korniszonami i śliwkami
Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać, przekroić wzdłuż i wyjąć z nich żółtka.Rozetrzeć je w miseczce z musztardą, majonezem,solą, pieprzem i sokiem z cytryny, powoli dolewająć oliwę cały czas ucierać.Białka, korniszony i śliwki bardzo drobno posiekać, dodać szczypiorek i dodać do utworzonego sosu,doprawić solą, pieprzem i cukrem.Odstawić do lodówki.Sos niezastąpiony jako dodatek do wędlin i jajek.