Sposób przygotowania:
Sos tzatzikiOgórka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, a nastepnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok.
Czosnek przeciesnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Koperek i natkę posiekać i równiez dołączyć do warzyw, razem z oliwa i octem. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem, a następnie odstawić sos tzatziki do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.
Sos tzatziki smakuje rewelacyjnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs oraz warzyw z grilla.
Gość
Gość
jakie sliwki...
oliwki !
Gość
Gość
Gość
A sam sos Tzatziki mniam,polecam-smakuje super z miesem z grilla i bagietka
Skarb
paulinelka
Gość
1. Ogórka się nie obiera...w Grecji to byłoby wręcz przestępstwo.
2. Na 0,5 l jogurtu łyżka octu to stanowcza przesada Pewien kucharz na Santorini rzekł mi: "give a little bit of vinegar..." Można dać zatem naprawdę odrobinę octu winnego ale nie zakwaszajmy tej potrawy.
3. Koperek i nać pietrzuszki Grecy dodają opcjonalnie ale nie zawsze...zależy to od regionu, kucharza itp. Osobiście uważam, że sam koperek znakomicie wzbogaca smak tzatziki.
gineka
i tu sie grubo mylisz-ogorek jak najbardziej obrany, starty na tarce, dobrze odcisniety by nie zbierala sie woda w jogurcie,pietruszka w greckich tzatzikach???????to jakas poraszka-wcinam tzatziki od 20 lat w Grecji bo tu mieszkam i jeszcze takich nie jadlam :)pozdrawiam -σας χαιρετώ!
Gość
Gość
śliwki - robaczywki?
Gość
Suszone śliweczki, pyszne :) Njalepsze są w czekoladzie.
Gość
Az slinka leci..
Gość
Gość
Gość
To ty nigdy tego nie robiles?Ja robilem ten sos.
minka12
oliwki.....
minka12