góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Sos waniliowy do jabłecznika

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wspaniale smakuje z jabłecznikiem, lub szarlotką na ciepło

Sos waniliowy do jabłecznika

Składniki:

Sos waniliowy do jabłecznika

 

  • 250 ml. śmietanki słodkiej 12%
  • cukier waniliowy
  • 1 1/2 szklanki mleka (trochę więcej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Sos waniliowy do jabłecznika
Śmietankę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać ją do gotującej się śmietanki. Mieszać wszystko dokładnie do zagotowania. Dodać rodzynki i jeszcze chwilkę pogotować.