Sposób przygotowania:
Sos warzywny na zimę
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Gdy się zeszkli dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach (użyłam robota), paprykę oczyścić z nasion, umyć (ja dodatkowo obrałam cieniutko ze skórki) i również zetrzeć lub pokroić w kostkę/paseczki. Wrzucić do garnka i smażyć. Pomidory obrać ze skórki (po sparzeniu), pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, wymieszać i dusić aż nadmiar wody odparuje. Cukinię obrać i usunąć gniazda nasienne (1,5kg to waga po oczyszczeniu), zetrzeć w robocie i posypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i odstawić. Gdy sos w garnku odparuje, cukinię odcisnąć, wrzucić do garnka, doprawić pieprzem, papryką, bazylią, solą, cukrem i dusić razem dalej około 30 minut. Dodać ocet i zagotować. Nałożyć gorący do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.
reanja
Alex_M
ten sosik jest tak dobry, że na Twoim miejscu bym kilka słoików schowała do szafy ;) hihi