szymek2323

szymek2323

Kuchcik
[Przepisów: 1]

sos wg Szczura, wieprzowina (łopatka)

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

...kiedy już mam w/w produkty możemy przystąpić do pracy.

sos wg Szczura, wieprzowina (łopatka)

Składniki:

sos wg Szczura, wieprzowina (łopatka)

 

  • SOS wg SZCZURA”

 

  • Co potrzebujemy:

 

  • mięso na sos (każdy rzeźnik wie co dać na sosik) 
  • 2 kostki wołowe
  • 1 l wody 
  • pieprz, sól
  • liść laurowy
  • suszone grzybki
  • olej
  • mąka
  • jedna średniej wielkości cebula

 

Sposób przygotowania:

sos wg Szczura, wieprzowina (łopatka)
Jak to zrobić:

1. smażysz mięso osolone i obtoczone w mące (jakieś na sos, wieprzowina, łopatka)

2. w miedzy czasie w 1litrze wody rozgotowujesz 2 kostki wołowe

3. wrzucasz pieprz, liść laurowy, grzybki, i gotujesz na wolnym ogniu

4. po usmażeniu mięsa wkładasz je do tego garnka i na wolnym ogniu gotujesz z 1 h

5. później na tłuszczu cebulkę podsmażyć i dodać na patelnie mąkę już rozrobioną w wodzie, powstaje tzw. zasmażka. Zasmażkę dodajemy do garnka i całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze z 0,5 h


… najlepiej podawać z ziemniaczkami, a do picia może być maślanka naturalna



Smacznego