cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Sos winny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

sos z kieliszkiem wina - doskonały do pasztetów

Sos winny

Składniki:

Sos winny

 

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka rosołu z kostki,
  • 1 kieliszek wina,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki posiekanych pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Sos winny

Rumianą zasmażkę rozprowadzić zimnym rosołem i dodać do gorącego rosołu, posolić, popieprzyć i długo gotować. Na końcu dodać kieliszek wina, cukier i posiekane pieczarki.


Podawać do polędwicy i gorących pasztetów.