anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sos wiosenny do jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczny i bardzo łatwy do zrobienia sos na wielkanocny stół. Świetnie pasuje do jajek na twardo, pasztetów, pieczonych mięs oraz warzyw.

Sos wiosenny do jajek

Składniki:

Sos wiosenny do jajek

 

  • rzeżucha – 3 łyżki
  • czosnek niedźwiedzi – 1 pęczek
  • szczypiorek - pęczek
  • koperek – 1 pęczek
  • jogurt grecki – 1 szklanka
  • majonez – 4 łyżki
  • starty chrzan świeży – 2 łyżki
  • musztarda – 1/2 łyżki
  • jajko ugotowane na twardo – 1 szt.
  • pieprz – do smaku
  • sól – do smaku

Sposób przygotowania:

Sos wiosenny do jajek
Koperek, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi i rzeżuchę opłukać, dokładnie osuszyć z wody i bardzo drobno posiekać.

Białko jajka ugotowanego na twardo bardzo drobno posiekać. Żółtko rozetrzeć z musztardą, wymieszać z majonezem i jogurtem greckim.

Dodać starty na drobnych oczkach tarki chrzan, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos wymieszać z ziołami i odstawić do schłodzenia i wymieszania się smaków. 

Tagi:

sosy sos