anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałata z jajkiem i pieczonym schabem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wiosenne smaki i wiosenne kolory na talerzu.

Sałata z jajkiem i pieczonym schabem

Składniki:

Sałata z jajkiem i pieczonym schabem

 

  • sałata masłowa - ½ szt.
  • pieczony schab – 3 grube plastry
  • pomidorki koktajlowe – 6 szt.
  • jajka ugotowane na twardo – 2 szt.
  • kukurydza konserwowa – 4 łyżki
  • posiekany szczypior – 4 łyżki
  • SOS DO SAŁATY:
  • miód - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • musztarda - 1 łyżka
  • olej z pestek winogron - 6 łyżek
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałata z jajkiem i pieczonym schabem
Zaczynam od przygotowania sosu: wszystkie składniki dokładnie ucieram do uzyskania jednolitej emulsji. Doprawiam do smaku solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszam. Sałatę dokładnie myję, osuszam i rwę na mniejsze kawałki, dodaję pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i jajka ugotowane na twardo. Plastry pieczonego schabu kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałaty. Kukurydzę odcedzam z zalewy, przepłukuję zimną wodą, dokładnie odsączam i również dodaję do sałaty. Całość polewam wcześniej przygotowanym sosem, bardzo delikatnie mieszam i posypuję posiekanym szczypiorkiem.