szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Sos z leśnych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do tego sosu użyłam prawdziwków, ale można oczywiście wykorzystać inne leśne grzyby. Sos nadaje się zarówno do makaronów, mięs jak i polania samych ziemniaczków.

Sos z leśnych grzybów

Składniki:

Sos z leśnych grzybów

 

Sposób przygotowania:

Sos z leśnych grzybów
Grzyby oczyścić z piasku i szybko umyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić je w dużą kostkę. Drobno pokroić cebulkę i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone grzyby i smażyć razem ok. 10 minut. Przyprawić dość mocno pieprzem i solą. 

Natkę pietruszki drobno posiekać. Przesmażone z cebulą grzyby zalać śmietaną, dodać natkę pietruszki i dusić jeszcze razem ok. 10 minut. 

Jeśli sos jest za gęsty można dodać do niego trochę wody lub bulionu warzywnego.