Sposób przygotowania:
Indyk w sosie z leśnych grzybów
Pierś oczyszczamy. Kroimy w plastry. Delikatnie rozbijamy ( przez folię ). Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą papryki. Oprószamy z obydwu stron mąką. W gęsiarce rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę. Chwilkę dusimy. Wkładamy mięso i obsmażamy z dwóch stron. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody. Dusimy ok. 10 minut. W czasie gdy mięso się dusi czyścimy grzyby. Kroimy na dowolne kawałki. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy kilka minut. Odcedzamy na sicie. Dodajemy do gęsiarki z mięsem. Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy jeszcze ok.10 minut pod przykryciem ( często mieszamy , by nie przywarły ). Gdy mięso i grzyby będą już miękkie dodajemy 1 łyżkę mąki wymieszaną ze śmietaną. Doprawiamy do smaku! Smacznego!
kauduska4