Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sos z pieczoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sos przygotowany jako zapas na zimę. Jest świetnym dodatkiem do mięs i wszelakich wypieków na słono.

Sos z pieczoną papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos z pieczoną papryką

 

Sposób przygotowania:

Sos z pieczoną papryką

ETAP 1:

Sos z pieczoną papryką
Paprykę należy piec w wysokiej temperaturze.

Umytą paprykę przekroić na pół, pozbywając się gniazd nasiennych. Ułożyć połówki na blasze skórką do góry i piec w 200*C z termoobiegiem przez 20-30 min, aż skórka zrobi się czarna. Upieczoną paprykę przełożyć do garnka i przykryć pokrywką lub włożyć do worka foliowego. Łatwiej zdjąć wtedy skórę.

ETAP 2:

Sos z pieczoną papryką
Obrane ze skórki pomidory i upieczoną paprykę przełożyć do garnka.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych. Przełożyć do garnka. Z papryki ściągnąć skórkę i dodać do pomidorów.

ETAP 3:

Sos z pieczoną papryką
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni i dodać do warzyw.

Chilli i czosnek drobno posiekać i usmażyć na oliwie z oliwek. Uważać, żeby nie spalić. Przełożyć do warzyw. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Włożyć do garnka. Dusić około 50 min, aż wszystko będzie miękkie, a sos gęsty.

ETAP 4:

Sos z pieczoną papryką
Na końcu sos przyprawiamy i miksujemy na gładki sos.

Na końcu wsypać przyprawy, ocet i zmiksować blenderem. Gorący (bulgoczący) sos przekładać do słoiczków. Zakręcać. W razie konieczności pasteryzować, ale jeśli przelejemy gorący sos to nie ma takiej konieczności. Smacznego :)


Tagi:

papryka