MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Sos z pieczonej papryki z serem feta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Taki sos przygotowałam do pieczonych, mięsnych roladek - również z papryką i fetą w środku. Doskonały do mięs, a nawet do kiełbaski z patelni.

Sos z pieczonej papryki z serem feta

Składniki:

Sos z pieczonej papryki z serem feta

 

Sposób przygotowania:

Sos z pieczonej papryki z serem feta

ETAP 1:

Sos z pieczonej papryki z serem feta
Upieczona papryka bardzo łatwo obiera się ze skórki

Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, tniemy na paski i układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Zapiekamy około pół godziny w 160 stopniach. Następnie zdejmujemy skórkę.

ETAP 2:

Sos z pieczonej papryki z serem feta
Czosnek dodajemy, gdy cebula będzie zeszklona

Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy.

ETAP 3:

Sos z pieczonej papryki z serem feta
Paprykę kroimy drobniej i dodajemy wraz z pomidorami

Do cebuli z czosnkiem dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory z puszki, razem dusimy około 5 minut.

ETAP 4:

Sos z pieczonej papryki z serem feta
Fetę dodajemy na koniec, przyprawiamy do smaku

Następnie dodajemy ser feta i przyprawiamy do smaku (feta jest słona, więc o potrzebie dodania soli decydujemy na końcu). Całość chwilę podgrzewamy i miksujemy na sos.

Tagi:

papryka