PaniAnia

PaniAnia

Kucharz
[Przepisów: 13]

Sos z suszonych grzybow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wysmienity dodatek do kasz,krokietow i pikantnuch budyni.

Sos z suszonych grzybow

Składniki:

Sos z suszonych grzybow

 

  • 5dag suszonych grzybow
  • 1cebulka dymka lub kawalek wiekszej cebuli
  • 1lyzka masla
  • 2lyzki maki
  • 2lyzki kwasnej smietany
  • sol,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sos z suszonych grzybow
Grzyby wplukac ,zalac zimna woda i odstawic na 3-4 godziny.Nastepnie dodac cebule,sol i gotowac pod przykryciem.Gdy grzyby zmiekna,odcedzic je,polowe pokroic w cienkie paseczki,a druga polowe zmielic.Z masla i polowy maki zrobic rumiana zsamazke,rozprowadzic wywarem z grzybow,po czym dodac pokrojone i zmielone grzyby.Smietane wymieszc z reszta maki i zaciagnac nia sos.Na koniec przyprawic sola i pieprzem,zagotowac.Dla polepszenia smaku sol mozna zastapic 1 kostka rosolu z drobiu.

Tagi:

mak