Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Sos z grzybów suszonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo aromatyczny i intensywny sos na bazie suszonych grzybków. Wspaniale podkreśla smak mięs. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu.

Sos z grzybów suszonych

Składniki:

Sos z grzybów suszonych

 

  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 l bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • pieprz
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Sos z grzybów suszonych

Moczenie grzybów:

Sos z grzybów suszonych
Suszone grzyby w trakcie moczenia we wrzątku

Grzyby moczyć przez 15 minut we wrzącej wodzie. Następnie pokroić je w kostkę, wywar zostawić, nie wylewać.

Przygotowanie cebuli:

Sos z grzybów suszonych
Drobno posiekana cebula potrzebna do sosu

Cebulę pokroić w kosteczkę.

Przygotowanie sosu:

Sos z grzybów suszonych
Grzyby i drobno posiekana cebula duszone w bulionie

Cebulę i grzyby smażyć przez 3 minuty na odrobinie rozgrzanego oleju. Zalać bulionem wymieszanym z wywarem po moczeniu grzybów. Całość poddusić na wolnym ogniu przez pięć minut.

Przygotowanie zasmażki:

Sos z grzybów suszonych
Zasmażka z mąki i masła potrzebna do zagęszczenia sosu

Masło roztopić na patelni. Dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie zasmażka. Zasmażkę powoli, ciągle mieszając wlać do bulionu. Zagotować, pogotować jeszcze przez 3 minuty na wolnym ogniu. Doprawić pieprzem do smaku.