Sposób przygotowania:
Sos z suszonych grzybów
Grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy grzyby do miseczki i zalewamy dwiema szklankami zimnej wody. Moczymy je przez 2 godziny.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na rozgrzanym maśle i oliwie, aż się zeszkli.
Namoczone grzyby kroimy na kawałki (wodę zostawiamy na później) i podsmażamy je przez chwilę razem z cebulką.
Przekładamy zawartość patelni do garnka i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól, przykrywamy i gotujemy przez pół godziny.
W szklance mieszamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do grzybów. Dodajemy również śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Gotowy sos doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na rozgrzanym maśle i oliwie, aż się zeszkli.
Namoczone grzyby kroimy na kawałki (wodę zostawiamy na później) i podsmażamy je przez chwilę razem z cebulką.
Przekładamy zawartość patelni do garnka i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól, przykrywamy i gotujemy przez pół godziny.
W szklance mieszamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do grzybów. Dodajemy również śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Gotowy sos doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.