Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Sos z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty w przygotowaniu i smaczny sos z suszonych grzybów. Nam najbardziej smakuje z tłuczonymi ziemniakami.

Sos z suszonych grzybów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z suszonych grzybów

 

Sposób przygotowania:

Sos z suszonych grzybów
Grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy grzyby do miseczki i zalewamy dwiema szklankami zimnej wody. Moczymy je przez 2 godziny.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na rozgrzanym maśle i oliwie, aż się zeszkli.

Namoczone grzyby kroimy na kawałki (wodę zostawiamy na później) i podsmażamy je przez chwilę razem z cebulką.

Przekładamy zawartość patelni do garnka i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól, przykrywamy i gotujemy przez pół godziny.

W szklance mieszamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do grzybów. Dodajemy również śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Gotowy sos doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Sos z suszonych grzybów
Następnie przekładamy grzyby do miseczki i zalewamy dwiema szklankami zimnej wody.
Sos z suszonych grzybów
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na rozgrzanym maśle i oliwie.
Sos z suszonych grzybów
Przekładamy zawartość patelni do garnka i zalewamy wodą z moczenia grzybów.
Sos z suszonych grzybów
W szklance mieszamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do grzybów. Dodajemy również śmietanę.