szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

sos z suszonych grzybów i cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

sos z suszonych grzybów i cebuli świetnym dodatkiem do pierogów

sos z suszonych grzybów i cebuli

Składniki:

sos z suszonych grzybów i cebuli

 

Sposób przygotowania:

sos z suszonych grzybów i cebuli
Grzyby namoczyć najlepiej na noc, następnego dnia ugotować je do miękkości w tej samej wodzie w której się moczyły. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać łyżkę wody oraz zimny wywar z grzybów (100 ml) i śmietanę. Osączone grzyby posiekać i dodać do sosu, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przelać do sosjerki, można ewentualnie udekorować zieleniną. Sos jest doskonały do pierogów.

Tagi:

grzyby