Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos z suszonych grzybów z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sos podawać do mięsa, placków ziemniaczanych, kopytek.

Sos z suszonych grzybów z marchewką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos z suszonych grzybów z marchewką

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z suszonych grzybów z marchewką
Grzyby umyć, zamoczyć w wodzie na kilka godzin, następnie dodać obraną marchewkę i ugotować, zdjąć z ognia, ostudzić. Grzyby bardzo drobno posiekać a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do wywaru. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę na 1 łyżce masła, połączyć z grzybami. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, dodać do grzybów, wymieszać i zagotować. Pod koniec wlać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos z suszonych grzybów z marchewką
Ugotowane grzyby ostudzić, i bardzo drobno posiekać.
Sos z suszonych grzybów z marchewką
Do wywaru, posiekanych grzybów i startej marchewki dodać rumianą zasmażkę i zagotować.