WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sos z szynki z papryką i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos z szynki wieprzowej z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli, koperku i przypraw, zaprawiony śmietaną.

Sos z szynki z papryką i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z szynki z papryką i śmietaną

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • Pęczek koperku
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Ok. 100ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Sos z szynki z papryką i śmietaną

ETAP 1:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Wymieszać z papryką, pieprzem ziołowym i majerankiem. Mięso obsmażyć na patelni na oleju i przełożyć do garnka.

Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do mięsa. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w paseczki, dodać do garnka. Zalać wodą. Dodać listek, ziele angielskie i sól. Zagotować.

Na małym ogniu dusić około godziny. Następnie dolać śmietanę i dodać posiekany koperek. Dusić dalej aż mięso będzie mięciutkie.

Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Sos z szynki z papryką i śmietaną
Sos z szynki z papryką i śmietaną po przygotowaniu w garnku
Sos z szynki z papryką i śmietaną
Posiekany koperek dodany do sosu po zaprawieniu śmietaną
Sos z szynki z papryką i śmietaną
Słodka śmietana dolana w trakcie duszenia się mięsa
Sos z szynki z papryką i śmietaną
Usmażone mięso z szynki i warzywa zalane wodą