anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sos z tartej cukinii i sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatny cukiniowo - serowy sos podany z kopytkami to pomysł na prosty i smaczny obiad.

Sos z tartej cukinii i sera

Składniki:

Sos z tartej cukinii i sera

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z tartej cukinii i sera
Z umytej i przekrojonej cukinii, usuwam gniazda nasienne i ścieram ją na tarce jarzynowej. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni topię masło, dodaję pokrojoną cebulę, szczyptę cukru i smażę przez moment. Następnie dodaję tartą cukinię i mieszając smażę 2 minuty. Dodaję mascarpone i pokruszony ser feta, doprawiam do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą morską. Rondel z cukinią zdejmuję z ognia i energicznie mieszam, aby powstały sos nabrał kremowej konsystencji i dobrze połączył się z cukinią. Dodaję listki świeżego tymianku. Podaję z kopytkami, posypany listkami świeżego tymianku.

Tagi:

sery ser cukinia