WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schab duszony w plastrach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Plastry schabu bez rozbijania duszone na małym ogniu we własnym sosie z dodatkiem marchewki i przypraw.

Schab duszony w plastrach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab duszony w plastrach

 

  • 10 plastrów schabu
  • 1 marchewka
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab duszony w plastrach

ETAP 1:

Mięso wieprzowe ze schabu dokładnie umyć. Ułożyć plastry w garnku jeden na drugim. Wlać do garnka tyle wody aby tylko przykryła mięso.
Włożyć listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren czarnego pieprzu. Wsypać ok. 1 łyżkę roztartego majeranku. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Dodać do mięsa. Garnek ustawić na gazie. Zagotować.

Mięso dusić na małym ogniu do miękkości. Na koniec doprawić solą. Mięso podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem, lub pieczywem.

Schab duszony w plastrach
Plastry schabu surowe ułożone w garnku przed uduszeniem