Sposób przygotowania:
Kluski z mięsemETAP 1:
Ziemniaki obrać i ugotować najlepiej dzień wcześniej. Zimne zmielić w maszynce do mięsa. Wbić do nich jajko i wsypać szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto i uformować w wałek.
Mięso ugotować również dzień wcześniej odcedzić i wystudzić. Zimne zmielić w maszynce do mięsa razem z marchewkami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni na oleju. Przełożyć do mięsa. Wsypać do smaku soli, pieprzu i majeranku. Dodać rozgnieciony czosnek i kilka łyżek mleka i dokładnie wymieszać. Farsz powinien być trochę kleisty.
Z ciasta odrywać porcje wielkości dużego orzecha włoskiego i rozplaszczać rękami. Na środku ułożyć porcję farszu i skleić brzegi formując kulkę. Po ulepieniu wszystkich klusek zagotować wodę, posilić ją i wrzucić knedle.
Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z przesmażona cebulą i skwarkami.
Szeptucha