WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1294]

Kluski z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski śląskie faszerowane mięsem ugotowanym a następnie zmielonym i przyprawionym. Podane ze skwarkami.

Kluski z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski z mięsem

 

Sposób przygotowania:

Kluski z mięsem

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i ugotować najlepiej dzień wcześniej. Zimne zmielić w maszynce do mięsa. Wbić do nich jajko i wsypać szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto i uformować w wałek.

Mięso ugotować również dzień wcześniej odcedzić i wystudzić. Zimne zmielić w maszynce do mięsa razem z marchewkami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni na oleju. Przełożyć do mięsa. Wsypać do smaku soli, pieprzu i majeranku. Dodać rozgnieciony czosnek i kilka łyżek mleka i dokładnie wymieszać. Farsz powinien być trochę kleisty.

Z ciasta odrywać porcje wielkości dużego orzecha włoskiego i rozplaszczać rękami. Na środku ułożyć porcję farszu i skleić brzegi formując kulkę. Po ulepieniu wszystkich klusek zagotować wodę, posilić ją i wrzucić knedle.

Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z przesmażona cebulą i skwarkami.

Kluski z mięsem
Kluski z mięsem po ugotowaniu wyłożone na półmisek
Kluski z mięsem
Kluski z mięsem w trakcie gotowania w osolonej wodzie
Kluski z mięsem
Kluski po nafaszerowaniu mięsem i sklejeniu
Kluski z mięsem
Porcja ciasta z nałożonym farszem mięsnym.