Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Sos ze świeżych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos ze świeżych grzybów jest wspaniałym dodatkiem do dań. Ja używam borowików, więc jest to sos ze świeżych borowików, ale można również użyć podgrzybków lub kozaków.

Sos ze świeżych grzybów

Składniki:

Sos ze świeżych grzybów

 

Sposób przygotowania:

Sos ze świeżych grzybów
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę obrać i również pokroić w bardzo drobną kosteczkę, a następnie zeszklić na maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodać grzyby, wymieszać i dusić na bardzo małym ogniu, często mieszając. Gdy wyparuje z grzybów cała woda, dodać mąkę i zasmażać, a następnie dodać rosół i dokładnie całość wymieszać i gotować. Sos doprawić do smaku pieprzem oraz solą a na koniec gotowania dodać śmietanę, zagotować i od razu podawać po przygotowaniu.

Tagi:

grzyby