Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sos ze świeżych podgrzybków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy z lasu nie przyniosę zbyt wiele grzybów i nie opłaca się ich suszyć czy marynować to wykorzystuję je do sosu - do ziemniaków idealny

Sos ze świeżych podgrzybków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos ze świeżych podgrzybków

 

Sposób przygotowania:

Sos ze świeżych podgrzybków
Młode podgrzybki oczyszczamy, małe kroimy na pół a większe na krzyż. Cebulę kroimy w zgrabna kostke i razem z grzybami przekładamy na patelnie i smażymy na maśle - doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy cebulka ładnie się zrumieni i calośc zacznie się przypiekać wlewamy wodę i na wolnym ogniu dusimy do czasu aż prawie całość wody odparuje, a grzyby będą miękkie. Następnie wlewamy śmietanę, ponownie doprawiamy i czekamy aż nieco zgęstnieje. Gorącym sosem polewamy ziemniaki.
Sos ze świeżych podgrzybków
Etap 1 grzyby smażymy razem z cebulka ..
Sos ze świeżych podgrzybków
Etap 2 smażymy do czasu aż sie zarumieni .
Sos ze świeżych podgrzybków
Etap 3 wlewamy wodę i czekamy az odparuje
Sos ze świeżych podgrzybków
Etap 4 na sam koniec wlewamy smietanke..