edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krupnik ze świeżymi podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pachnąca, gęsta zupa z kaszy wiejskiej i świeżych podgrzybków

Krupnik ze świeżymi podgrzybkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krupnik ze świeżymi podgrzybkami

 

 

Sposób przygotowania:

Krupnik ze świeżymi podgrzybkami
Mięso opłukałam, zalałam w rondlu zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam. Dodałam obrane i umyte marchew, pietruszkę i selera, oraz ziele angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam i gotowałam do miękkości warzyw. Grzyby oczyściłam, pokroiłam w plastry, cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Na rozgrzanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam plasterki grzybów i obsmażyłam. Kaszę przepłukałam pod bieżącą wodą na gęstym sicie. Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kosteczkę. Z wywaru wyjęłam warzywa, natomiast dodałam kaszę, ziemniaki i obsmażone grzyby. Na wolniutkim ogniu gotowałam do miękkości składników. Pod koniec dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zupę podałam posypaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z odrobiną śmietany kremówki i kilkoma kroplami sosu sojowego.
Krupnik ze świeżymi podgrzybkami
Z mięsa i włoszczyzny ugotowałam esencjonalny wywar.
Krupnik ze świeżymi podgrzybkami
Posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki grzyby obsmażyłam na maśle.
Krupnik ze świeżymi podgrzybkami
Do wywaru dodałam ziemniaki kaszę i obsmażone grzyby.