Sposób przygotowania:
Krupnik ze świeżymi podgrzybkami
Mięso opłukałam, zalałam w rondlu zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam. Dodałam obrane i umyte marchew, pietruszkę i selera, oraz ziele angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam i gotowałam do miękkości warzyw. Grzyby oczyściłam, pokroiłam w plastry, cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Na rozgrzanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam plasterki grzybów i obsmażyłam. Kaszę przepłukałam pod bieżącą wodą na gęstym sicie. Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kosteczkę. Z wywaru wyjęłam warzywa, natomiast dodałam kaszę, ziemniaki i obsmażone grzyby. Na wolniutkim ogniu gotowałam do miękkości składników. Pod koniec dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zupę podałam posypaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z odrobiną śmietany kremówki i kilkoma kroplami sosu sojowego.