Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Makaron z sosem ze świeżych podgrzybków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaron z sosem z podgrzybków na białym winie i śmietanie- idealne danie na szybki obiad, ale i wczesną kolację.

Makaron z sosem ze świeżych podgrzybków

Składniki:

Makaron z sosem ze świeżych podgrzybków

 

 

  • 1 cebula

 

 

  • 100 ml białego wina

 

  • 2 łyżki masła klarowanego

 

  • makaron

 

 

 

  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem ze świeżych podgrzybków
Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Przesmażamy na rumiano cebulkę. Dodajemy posiekane grzyby, a po chwili dolewamy białe wino. Co chwilę mieszając, smażymy do chwili aż grzyby zmiękną i większość wina odparuje.Wlewamy śmietanę i od razu po zagotowaniu zdejmujemy sos z ogna.Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, polewamy sosem przygotowym. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

makaron grzyby