Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sos zielony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Posiekane zioła wymieszać z jogurtem, przyprawić do smaku...

Sos zielony

Składniki:

Sos zielony

 

  • koperku, rzeżuchy, selera, bazylii, estragonu, szałwi hyzopu, oregano, pokrzywy zwyczajnej lub tyleż mieszaniny wybranych ziół)
  • 1,5 szklanki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sos zielony
Posiekane zioła wymieszac z jogurtem, przyprawic do smaku.

Sos najlepiej przyrządzić dzień przed spożyciem i zostawić na noc w lodówce, aby smaki i aromaty ziół się połączyły.

Sos świetnie pasuje do mięs i warzyw z grilla, nadaje się równiez do wszelkich warzywnych sałatek oraz jako dodatek do kanapek.

Tagi:

zioła