Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sos żółtkowo-pomidorowy do ryb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos ten podajemy do ryb smażonych i gotowanych.

Sos żółtkowo-pomidorowy do ryb

Składniki:

Sos żółtkowo-pomidorowy do ryb

 

  • masło - 15 dag
  • surowe żółtka jaj kurzych - 3-4 szt
  • koncentrat pomidorowy - ok. 2 dużych łyżek
  • cebula dymka - 2-3 szt
  • czosnek - 1 duży lub 2 mniejsze ząbki
  • świeży estragon posiekany - 1 łyżka
  • natka pietruszki posiekana - 1 łyżka
  • ocet winny - 1,5-2,5 łyżek
  • białe wytrawne wino 25-50 ml
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos żółtkowo-pomidorowy do ryb
Czosnek, zieleninę i cebule (posiekane) przekładamy do małego garnka, skrapiamy octem, dodajemy wino i gotujemy pod przykryciem na małym gazie, następnie garnek odkrywamy i gotując dalej odparowujemy , przecedzamy i studzimy. Ostudzone przekładamy z sita z powrotem do garnka, dodajemy grudkę masła i żółtka i wszystko razem mieszamy. Do większego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją, na ten garnek wstawiamy nasz sos i zaczynamy ubijać składniki sosu dodając po trochu pozostałe masło , na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i ubijamy na jednolity, gęsty sos.