eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Spagetti boloneze Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Spagetti boloneze który lubi moja rodzinka.

Spagetti boloneze Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spagetti boloneze Eli

 

  • 1 opakowanie makaronu spagetti-500 g
  • 80 dkg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Spagetti boloneze Eli
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z średnimi oczkami. Cebule i czosnek obrać z łupinek. Cebule drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej,dodać mięso,cebulę,czosnek i smażyć przez 10 minut. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy,paprykę,sól i pieprz. Całość podlać odrobiną wody i dusić aż mięso będzie miękkie.Pod koniec duszenia dodać suszoną bazylię. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron rozłożyć na talerze,na wierzch wyłożyć sos mięsny. Smacznego!
Spagetti boloneze Eli
Szynkę pokroić na mniejsze kawałki i zmielić.
Spagetti boloneze Eli
Cebule drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.
Spagetti boloneze Eli
Na patelni rozgrzać olej dodać mięso ebulę i czosnek.
Spagetti boloneze Eli
Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy paprykę sól i pieprz.

Tagi:

makaron szynka