Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Spaghetti z Krewetkami i Parmezanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosty i szybki sposób na doskonałą potrawę z krewetkami.

Spaghetti z Krewetkami i Parmezanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z Krewetkami i Parmezanem

 

  • 250 g. krewetek ( surowych / około 25 sztuk )
  • 300 g. makaronu spaghetti
  • 4 łyżki oliwy
  • tarty parmezan
  • bazylia świeża ( kilkanaście liści ) / lub / natka pietruszki
  • przyprawy: sól / pieprz / chili ( proszek )

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z Krewetkami i Parmezanem
► MARYNATA : sok z cytryny, osiem łyżek oliwy, czosnek, rozmaryn i bazylia. Krewetki posolić popieprzyć, zalać marynatą i odstawić na 30 minut. ► Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. ► Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, krewetki wyjać z marynaty ( marynatę zachować ) odsączyć, wrzucić na patelnię i smażyć chwilę do zróżowienia, gotowe wyjąć na talerz. ► Zachowaną marynatę wlać na patelnię, dodać dwie łyżki oliwy, wrzucić ugotowany makaron i chwilę smażyć, następnie dodać krewetki, chili, posiekane liście bazylii, wszystko razem wymieszać i jeszcze trochę podsmażyć / podgrzać / na sam koniec posypać z wierzchu tartym parmezanem.
Spaghetti z Krewetkami i Parmezanem
Krewetki chwilę smażyć - dodać makaron - chili - posiekane liście bazylii - razem wymieszać i jeszcze trochę smażyć.
Spaghetti z Krewetkami i Parmezanem
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie - odcedzić i przelać zimną wodą.
Spaghetti z Krewetkami i Parmezanem
Przyprawione krewetki zalać marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki.
Spaghetti z Krewetkami i Parmezanem
Składniki z których przygotujemy smaczną potrawę z owocami morza.