Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 993]

Spaghetti bolognese z selerem naciowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Seler naciowy, który pozostał mi po przygotowywaniu sałatki, postanowiłam wykorzystać do spaghetti bolognese. Okazało się, że w ciekawy sposób urozmaicił to danie.

Spaghetti bolognese z selerem naciowym

Składniki:

Spaghetti bolognese z selerem naciowym

 

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 łodyżki selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2/3 szklanki bulionu
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • ostra papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • makaron spaghetti według uznania
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese z selerem naciowym

ETAP 1:

Spaghetti bolognese z selerem naciowym
Przygotowujemy warzywa do spaghetti: cebulę, paprykę i selera naciowego

Warzywa myjemy.

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, łodyżki selera na plasterki.

ETAP 2:

Spaghetti bolognese z selerem naciowym
Warzywa podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, smażymy, aż cebula się zeszkli, a papryka i seler zmiękną. Warzywa lekko solimy.

ETAP 3:

Spaghetti bolognese z selerem naciowym
Na patelnię do warzyw wrzucamy mięso mielone

Na patelnię z warzywami wrzucamy mięso, smażymy razem. Podsmażone mięso doprawiamy ostrą papryką mieloną, solą i pieprzem.

ETAP 4:

Spaghetti bolognese z selerem naciowym
Do warzyw i mięsa dodajemy puszkę pomidorów pelati

Dodajemy pomidory i bulion. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos się zagęści. Sos doprawiamy oregano i bazylią, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę soki i pieprzu.

W międzyczasie gotujemy makaron.

ETAP 5:

Spaghetti bolognese z selerem naciowym
Makaron łączymy z sosem

Ugotowany i odcedzony makaron łączymy z sosem, podgrzewamy chwilę razem.

Spaghetti rozkładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.

Tagi:

danie makaron