Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane
Ziemniaki obrać i opłukać.
Następnie zetrzeć na małych oczkach ( można również na dużych oczkach tarki).
Cebulę i czosnek obrać , zetrzeć na tarce dodać do startych ziemniaków.
Ciasto lekko odcisnąć z nadmiaru soku, po czym wbić do masy jajka, dodać mąkę i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy i smażyć z obydwu stron do zrumienienia.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podać na ciepło ze śmietaną , ulubionym sosem albo po prostu posypane cukrem smakują wyśmienicie.
Następnie zetrzeć na małych oczkach ( można również na dużych oczkach tarki).
Cebulę i czosnek obrać , zetrzeć na tarce dodać do startych ziemniaków.
Ciasto lekko odcisnąć z nadmiaru soku, po czym wbić do masy jajka, dodać mąkę i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy i smażyć z obydwu stron do zrumienienia.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podać na ciepło ze śmietaną , ulubionym sosem albo po prostu posypane cukrem smakują wyśmienicie.
gusia1000