BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Placki ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane które dzisiaj serwuję są kruche, chrupiące i bardzo smaczne. Proste, nieskomplikowane ciasto smażone na rozgrzanym tłuszczu. Takie placki robiło się u mnie w domu. Najlepiej smakowały jak kupowaliśmy ziemniaki na zimę.

Placki ziemniaczane Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

  • ziemniaki 5 szt,
  • cebula 1 szt,
  • ząbki czosnku 2
  • jajka 1 -2 w zależności od wielkości jajka,
  • mąki pszennej tyle ile zbierze ciasto u mnie 4 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane
Ziemniaki obrać i opłukać.

Następnie zetrzeć na małych oczkach ( można również na dużych oczkach tarki). 

Cebulę i czosnek obrać , zetrzeć na tarce dodać do startych ziemniaków. 

Ciasto lekko odcisnąć z nadmiaru soku, po czym wbić do masy jajka, dodać mąkę i przyprawy. 

Całość dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej.

Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy i smażyć z obydwu stron do zrumienienia.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Podać na ciepło ze śmietaną , ulubionym sosem albo po prostu posypane cukrem smakują wyśmienicie.
Placki ziemniaczane
Ziemniaki po obraniu zetrzeć na tarce razem z obraną cebulą i czosnkiem
Placki ziemniaczane
Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku przyprawami
Placki ziemniaczane
Dodać mąkę tyle aby ciasto było nie za gęste i nie za rzadkie
Placki ziemniaczane
Masę dokładnie wymieszać do połączenia składników
Placki ziemniaczane
Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć placki z każdej strony na rumiano