Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Spaghetti bolognese z mięsem drobiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spaghetti bolognese w nieco zdrowszej wersji - zamiast czerwonego mięsa dodałam mielone mięso drobiowe

Spaghetti bolognese z mięsem drobiowym

Składniki:

Spaghetti bolognese z mięsem drobiowym

 

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka i/lub indyka
  • Makaron spaghetti
  • Puszka pomidorów
  • 100 ml białego wina
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeża bazylia
  • Suszona bazylia
  • Suszone oregano
  • Parmezan
  • Sól
  • Pieprz
  • Chili
  • Olej

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese z mięsem drobiowym
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso, smażymy, oprószamy solą i pieprzem.

Dodajemy białe wino i pomidory z puszki. Sos doprawiamy solą i pieprzem, suszonym oregano i bazylią, chili.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy (wcześniej dodajemy do sosu odrobinę wody z makaronu), wrzucamy makaron do sosu i podgrzewamy razem.

Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią i startym parmezanem.