gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Spagheti z zielonymi szparagami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wspaniałe odświeżające włoskie danie na wyjątkowy obiad lub kolację.

Spagheti z zielonymi szparagami.

Składniki:

Spagheti z zielonymi szparagami.

 

  • 200g makaronu spaghetti,
  • 2-4 plasterki szynki parmeńskiej,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżki octu balsamicznego,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Spagheti z zielonymi szparagami.
Szparagi myjemy i okrawamy, przyrządzamy na parze, tak aby były jędrne i kruche. szynkę kroimy w około 2-3cm pasy i podpiekamy na patelni lub grillu bez dodatku tłuszczu. Myjemy koktajlowe pomidorki i przekrawamy na połówki. Ugotowane szparagi kroimy na kawałki około 2-3centymetrowe, mieszamy z szynką i pomidorami. Przygotowujemy sos, oliwę z oliwek sok z cytryny i ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku i mieszamy razem. Makaron gotujemy al dente. i dodajemy do wcześniej przygotowanych szparagów z szynką i pomidorkami, mieszamy. Nakładamy na talerze i polewamy sosem z oliwy i octu. Podawać lekko ostudzone. SMACZNEGO