Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyka smaku, idealne w swojej prostocie i szybkości przygotowania efektownego dania

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Składniki:

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

 

  • makaron spaghetti ( u mnie 120g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek, dobrej jakości
  • szczypta soli
  • świeża natka pietruszki
  • ostre papryczki(u mnie 3 suszone peperoncini)

Sposób przygotowania:

Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Makaron ugotować al dente Na patelnię wylać oliwę, na którą od razu należy wyłożyć pokrojony w plasterki czosnek. Na małym ogniu odprowadzamy do tego, by czosnek się przyrumienił uważając bardzo na to, by się nie przypalił, bo nie bedzie nadawał się do zjedzenia ponieważ zrobi się gorzki. Do czosnku dodajemy posiekane papryczki, po chwili również makaron, mieszamy dokładnie, dodając posiekaną natke pietruszki, solimy do smaku i podajemy, póki ciepłe i aromatyczne :)

Tagi:

makaron