Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Spaghetti a'la carbonara z łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczna carbonara to danie zawierające boczek. Ja zastąpiłam go łososiem. Danie w takiej odsłonie jest zdrowsze, a równie smaczne.

Spaghetti a'la carbonara z łososiem

Składniki:

Spaghetti a'la carbonara z łososiem

 

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 200 g łososia
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 małe jajka
  • sól
  • przyprawa do dań kuchni włoskiej
  • pieprz
  • olej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • płatki parmezanu (ok. 4 łyżki)
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Spaghetti a'la carbonara z łososiem

ETAP 1:

Spaghetti a'la carbonara z łososiem
Przygotujemy sos śmietanowo-jajeczny z łososiem

Zdejmujemy skórkę z łososia, usuwamy ości. Rybę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie. Wlewamy śmietanę.

ETAP 2:

Spaghetti a'la carbonara z łososiem
Danie doprawiłam pieprzem i przyprawą do dań kuchni włoskiej

Dodajemy przyprawę do dań kuchni włoskiej i pieprz. Podgrzewamy razem, aż sos się zagęści.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem na patelni. Wbijamy jajka i podgrzewamy chwilę na bardzo małym ogniu, mieszając, tak, aby jajka się nie ścięły.
Spaghetti rozkładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy parmezanem i natką pietruszki.