eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Walentynkowa mięsna bomba Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam mięsne bomby faszerowane szpinakiem i serem żółtym. Całość owinęłam plastrami boczku wędzonego i upiekłam w piekarniku.

Walentynkowa mięsna bomba Eli

Składniki:

Walentynkowa mięsna bomba Eli

szpinak

mięso

  • 600 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • 1 duża łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Walentynkowa mięsna bomba Eli

przygotowanie szpinaku

Walentynkowa mięsna bomba Eli
Szpinak z czosnkiem i przyprawami przesmażyć i odparować.

Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło, Dodać czosnek i chwilę smażyć. Do czosnku dodać szpinak i odparować. Szpinak doprawić do smaku solą, pieprzem , gałką muszkatołową i ostudzić.

przygotowanie mięsa

Walentynkowa mięsna bomba Eli
Przygotować mięso mielone, cebulę, czosnek i przyprawy.

Cebulę i czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Do miski włożyć mięso, cebulę z czosnkiem,, przyprawę, sól, piepr zi dokładnie wymieszać.

przygotowanie sera

Walentynkowa mięsna bomba Eli
Przygotować kółka z sera gouda, szpinak i mięso.

Z plastrów sera gouda wykroić kółka - 5 cm średnicy. Przygotować mięso i szpinak.

przygotowanie mielonych

Walentynkowa mięsna bomba Eli
Przygotować mięso ze szpinakiem i serem gouda.

Rozłożyć folię spożywczą. Na folii rozłożyć mięso i uformować miseczki. Do środka dać dużą łyżkę szpinaku i rozsmarować. Na szpinak położyć krążek sera i przykryć łyżką szpinaku. Na górę położyć mięso i skleić. Przygotować 3 mielone. Każdą bombę zawinąć szczelnie w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.

przygotowanie mielonych cd

Walentynkowa mięsna bomba Eli

Na patelni rozgrzać olej obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

przygotowanie mielonych cd

Walentynkowa mięsna bomba Eli

Przygotować plastry boczku i ostudzone mięso.

przygotowanie mielonych cd

Walentynkowa mięsna bomba Eli

Każdą bombę owinąć pięcioma plastrami boczku.

pieczenie w piekarniku

Walentynkowa mięsna bomba Eli

Mięso położyć ( złączeniami boczku do dołu ) w brytfance wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 30 - 35 minut. Bomby wyłożyć na talerze i ozdobić serduszkami z keczupu. Smacznego!