Spaghetti all’amatriciana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oliwę rozgrzać na patelni. Boczek pokroić w słupki i wysmażać aż powstaną chrupkie skwarki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze s

Spaghetti all’amatriciana

Składniki:

Spaghetti all’amatriciana

 

  • ½ opakowania spaghetti
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g chudego boczku
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 1 papryczka pepperoncino (można użyć chili albo płaską łyżeczkę suszonego chili)
  • sól
  • 2 łyżki tartego sera pecorino (można zastąpić wędzonym oscypkiem)

Sposób przygotowania:

Spaghetti all’amatriciana
Oliwę rozgrzać na patelni. Boczek pokroić w słupki i wysmażać aż powstaną chrupkie skwarki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Dodać do boczku razem z papryczką (nie krojoną). Dusić przez 10-12 minut. Spaghetti ugotować al dente, odsączyć. Z patelni wyjąć pepperoncino. W misce wymieszać spaghetti z sosem i tartym serem pecorino.

Tagi:

sery tarta ser