paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Spaghetti bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cała nasza trójka uwielbia spaghetti, lecz niestety sama nie wiedzieć czemu bardzo rzadko je przygotowuje. Choć robi się je na prawdę ekspresowo.

Spaghetti bolognese

Składniki:

Spaghetti bolognese

 

  • 350 g makaronu spaghetti

 

  • Sos:
  • 700 g mielonego mięsa z łopatki
  • 600 g pomidorów
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku;
  • Po 1 płaskiej łyżeczce : bazylia oregano, majeranek

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese

Krok 1 .

Spaghetti bolognese
gotowanie makaronu według instrukcji na opakowaniu

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu

Krok 2

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy do momentu zeszklenia cebuli

Krok 4

Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone i przesmażamy ok 15 - 20 minut

Krok 5

Spaghetti bolognese
Przygotowanie sosu bolognese do spaghetti

Pomidory obieramy. Kroimy w dowolną wielkość kostkę. Dodajemy do mięsa wraz z przyprawami i smażymy często mieszając ok 15 minut

Krok 6

Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem