Sposób przygotowania:
Spaghetti Bolognese po mojemu
We wrzącej wodzie osolonej 3 łyżeczkami soli i kostki do makaronu gotujemy 500 g makaronu spaghetti, przelewamy makaron zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Przygotowujemy sos: na łyżce oliwy lekko podsmażamy mięso wołowe- typu tatar z 1/2 cebuli pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy połowę rosołu i duszoną widelcem gotowaną marchewkę. Doprawiamy przyprawą do spaghetti, dodajemy zioła suszone i przyprawy, dusimy całość pod przykryciem, Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier dla zrównoważenia smaku, dodajemy drugą połowę rosołu i dusimy dalej. 2 łyżeczki skrobi mieszamy w małej ilości wody i dodajemy do sosu, dusimy aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, dekorujemy świeżą bazylią.