p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Spaghetti Bolognese po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Spaghetti Bolognese po mojemu

Spaghetti Bolognese po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti Bolognese po mojemu

 

  • 25 dag tatara wołowego z Sokołowa
  • 1/2 cebuli
  • 1 gotowana marchewka
  • 400 ml rosołu
  • 1,5 łyżki przyprawy Spaghetti bolognese firmy Kotanyi
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta chilli
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 kostka do makaronu
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Spaghetti Bolognese po mojemu
We wrzącej wodzie osolonej 3 łyżeczkami soli i kostki do makaronu gotujemy 500 g makaronu spaghetti, przelewamy makaron zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Przygotowujemy sos: na łyżce oliwy lekko podsmażamy mięso wołowe- typu tatar z 1/2 cebuli pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy połowę rosołu i duszoną widelcem gotowaną marchewkę. Doprawiamy przyprawą do spaghetti, dodajemy zioła suszone i przyprawy, dusimy całość pod przykryciem, Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier dla zrównoważenia smaku, dodajemy drugą połowę rosołu i dusimy dalej. 2 łyżeczki skrobi mieszamy w małej ilości wody i dodajemy do sosu, dusimy aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, dekorujemy świeżą bazylią.
Spaghetti Bolognese po mojemu
dodajemy połowę rosołu i duszoną widelcem gotowaną marchewkę
Spaghetti Bolognese po mojemu
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier dla zrównoważenia smaku
Spaghetti Bolognese po mojemu
dusimy ze skrobią aż sos uzyska odpowiednią gęstość
Spaghetti Bolognese po mojemu
przelewamy makaron zimną wodą i odcedzamy na durszlaku