paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Spaghetti bolognese wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i proste spaghetti

Spaghetti bolognese wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti bolognese wg Beaty

 

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 80 dag mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka)
  • 2 duże cebule
  • 3 duże pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki ziół (u mnie prowansalskie)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese wg Beaty
Wstawiamy wodę na makaron. Cebule obieramy i siekamy w niedużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Szklimy. Dodajemy mięso mielone. Posypujemy papryką, czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Mieszamy i smażymy aż mięso zrobi się szare. Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gotujemy makaron al dente. Po ugotowaniu odlewamy na durszlak ale nie przelewamy zimną wodą aby był ciepły. Pomidory dodajemy do mięsa i dusimy aby zmiękły. Dla koloru dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy razem przez chwilę. Doprawiamy pieprzem i solą. Gotowy sos nakładamy na ciepły makaron. Smacznego :)
Spaghetti bolognese wg Beaty
Cebulę szklimy, dodajemy mięso i przyprawiamy
Spaghetti bolognese wg Beaty
Gdy mięso będzie przesmażone dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory
Spaghetti bolognese wg Beaty
Kiedy pomidory zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy
Spaghetti bolognese wg Beaty
Sos chwilę dusimy i doprawiamy do smaku