paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Filet pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filet z kurczaka smażony w panierce przykryty duszonymi w winie marchewką i pietruszką. Pyszne danie z ziemniakami lub ryżem.

Filet pod pierzynką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filet pod pierzynką

 

  • filet z kurczaka 2 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka - korzeń 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mąka 0,5 łyżeczki
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 2 łyżki
  • wino białe 0,5 szkl

Sposób przygotowania:

Filet pod pierzynką
Mięso kurczaka opłukać i osuszyć, podzielić na porcje i lekko rozbić. Filety do smaku oprószyć solą i pieprzem. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać widelcem.

Rozbite mięso moczyć w jajku i bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym oleju. Marchew i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle.

Warzywa dusić na średnim ogniu do miękkości podlewają niewielką ilością wina. Do miękkich warzyw dodać masło, oraz mąkę i wymieszać.

Dodać koncentrat, wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane warzywa wyłożyć na filet.  
Filet pod pierzynką
Marchew i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce
Filet pod pierzynką
Do miękkich warzyw dodać masło, oraz mąkę i wymieszać.
Filet pod pierzynką
Dodać koncentrat, wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane warzywa wyłożyć na filet.