pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Spaghetti królicze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

spaghetti na polską nutę

Spaghetti królicze Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti królicze

 

  • 0,7 kg królik,
  • 500 g przecier pomidorowy,
  • 2 czosnek ząbki,
  • 2 szczypty zioła prowansalskie,
  • 1 łyżeczka tymianek,
  • kurki w occie winnym,
  • oscypek,
  • 200 ml białe wino,
  • 20 ml oliwa extra vergin,
  • 400 g makaron spaghetti,
  • 5 sztuk pieczarki

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti królicze
Użyte mięso królicze to comber, który wcześniej marynujemy w ("Marynata pokrzywowa do mięsa króliczego") ok 48 godzin. Następnie mięso oddzielamy od kości i kroimy w kosteczkę. Rumienimy na oliwie. Czosnek drobno siekamy i ucieramy w moździerzu wraz z solą i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowany sos pomidorowy dodajemy wraz z pokrojonymi w plasterki pieczarkami do zarumienionego mięsa, dolewamy wina i dusimy pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby dolewamy wody lub wina. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy tymianek i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut, aby ewentualnie część płynu odparowała po czym odstawiamy i chwilkę trzymamy pod przykryciem, aby uwolnił się aromat tymianku. Na talerz wykładamy ugotowany makaron spaghetti, na to kładziemy sos i posypujemy startym oscypkiem. Dekorujemy marynowanymi kurkami. Smacznego.
Spaghetti królicze
Spaghetti królicze
Spaghetti królicze
Spaghetti królicze

Tagi:

makaron zioła