Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Spaghetti marchewkowo - pietruszkowe z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne warzywa podane w nieco innej formie. Pomysłowy dodatek do dania głównego. Gorąco polecam i życzę smacznego.

Spaghetti marchewkowo - pietruszkowe z migdałami

Składniki:

Spaghetti marchewkowo - pietruszkowe z migdałami

 

  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • łyżka miodu
  • 2- 3 łyżki masła
  • pół kieliszka białego wina
  • sól lub przyprawa uniwersalna
  • pieprz biały
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Spaghetti marchewkowo - pietruszkowe z migdałami
Pietruszkę i marchewkę cienko obieramy ze skórki. Nożykiem do obierani warzyw lub na mandolinie tniemy marchewkę i pietruszkę na cienkie paski. Następnie dusimy na maśle, doprawiamy do smaku solą i miodem. podlewamy białym winem. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy pieprzem, może być ziołowy. Na drugiej patelni prażymy płatki migdałowe z odrobiną soli, aż nabiorą złotego koloru. Migdałami posypujemy marchewkę i pietruszkę.